Modernisering av IBM-i applikationer börjar ÄNTLIGEN bli glödhett!

Nu sitter jag på väg hem efter två dagar i Stockholm där jag föreläst för två företag som båda råkar höra till finanssektorn.

För det första var det en heldagsdragning där ämnena var

  • Modern RPG i fullt fritt format
  • ILE
  • SQL
  • BIF
  • API

Och litet sådant.

Trots att jag var aningen trött (störd nattsömn innan och tidig avresa med tåget) gick det mycket bra och jag är säker på att alla fick med sig något inför vidare äventyr i RPG. Deltagarna (de allra flesta) var yngre utvecklare som precis ska börja jobba med IBM-i. Detta var extra roligt.

En tes som jag driver är just att modernisering är en förutsättning för att systemet ska kunna leva vidare.

Nu på tisdagen var det ett annat företag som gällde och enbart en förmiddagssittning.

Här passade jag på att köra en presentation om varför det är lönsamt att modernisera och lämplig process. Enligt uppgift har de system som till del ligger kvar på 80-90 tals standard och där man bör göra något ordentligt.

Vad förväntar jag mig framåt?

Om ett kort tag räknar jag med att börja med ett riktigt stort totalt moderniseringsprojekt – det är ett industriföretag som kört ett och samma system sedan mitten av 80-talet och där man ny måste göra ett genomgripande strukturellt arbete för att lyfta alltsammans in i 21 århundradet. Både omfattande och hur kul som helst.

Ser ut att bli en spännande vår!

Nästlade datastrukturer – En ”dold” nyhet!

I ”IBM Systems Magazine” (finns online – mycket läsvärt) finns en litet dold nyhet om ett nytt sätt att skapa nästlade datastrukturer!

Hela artikeln finns här

En nästlad struktur – dvs med flera nivåer är mycket användbar exempelvis när man ska beskriva ett något så när komplext XML-meddelande som vi ska läsa in.

Tidigare var man tvungen att använda templates för att beskriva de ingående delarna.

Nu kan man skriva som:

DCL-DS  Hela_Ordern Qualified;

Kundnr Zoned(5);

Faktura Zoned(10);

DCL-DS Huvudtexter dim(99);

Textnummer Zoned(5);

Huvudtext char(60);

END-DS;

DCL-DS Artikelrader dim(99);

Artikel Zoned(10);

Antal Zoned(5);

END-DS;

END-DS;

 

Varför jag skrev en bok om just RPG

Nu när min lilla bok om RPG-programmering finns på rätt många ställen (bland annat bokus) så känner jag att jag kanske skulle skriva ett par rader förutom vad som står på omslaget.

Jag upptäckte när jag tittade i min bokhylla att det inte har kommit någon bok om detta programspråk (ledsen alla som tror att det handlar om rollspel, rocket propelled grenades eller pensionärsgemenskap) sedan 1978.

Den gamla boken kom således samtidigt med S/38 och var i mångt och mycket en omstuvning av samme författares ett par år äldre bok om RPG-II för S/34.

Grejen är att programspråket RPG  ser helt annorlunda ut i dag än det gjorde på 1970-talet. Det gäller i synnerhet den nya versionen med fullt fritt format som är extremt lättillgänglig för de som har erfarenhet av andra moderna programspråk och miljöer.

Tidigt under arbetet med boken bestämde jag mig för att i stort sett skala bort all gammal metodik och bara ta med det som är relevant och aktuellt i dag.

Med tanke på den respons jag fått på mina seminarier i ämnet tror jag att jag inte hade helt fel.